Artikel uit de Eerdse KRANT
(jan 2018)
Autodocumentatiebeurs

Zaterdag vond voor de eerste keer een autodocumentatiebeurs in De Brink plaats. Verzamelaars uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Denemarken konden hun hart ophalen als het gaat over (oude) documentaties van bijvoorbeeld klassieke auto's, automerken, vrachtwagens en motoren.

De documentatiebeurs is toe aan haar vierenveertigste editie. Voorheen vond deze beurs plaats in Vught, nu voor de eerste keer in Eerde. Initiator is Fred Korthals. “Ik ben tevreden, we hebben zo’n zestig standhouders en zo’n tweehonderd bezoekers”, verteld hij terwijl de beurs op zijn eind loopt. Het is dan tegen de klok van twee uur. “Vijf uur eerder gingen de deuren open, maar ik heb om kwart over acht al bezoekers gezien.”

Ieder zijn hobby en plezier. De een voetbalt of spaart postzegels, de ander documentatie over bijvoorbeeld auto’s. Dat zien we ook bij Theo van Stokkum. De Veenendaler verzamelt naar eigen zeggen al vanaf eind jaren zestig en hij staat nu weer sinds een lange tijd op een beurs met een eigen standje. Thuis heeft hij nog veel meer, wat hij nu bij heeft is slechts het topje van de ijsberg. “Het is puur een hobby. Mijn broer spaarde al een aantal jaren eerder en ik ben ook met het virus besmet geraakt.” Hoe ging hij te werk om zo’n verzameling op te bouwen? “Je stuurde bijvoorbeeld een briefkaartje naar de DAF in Eindhoven met de vraag ofdat ze je een foldertje wilde toesturen over een nieuwe auto of truck. Die kreeg je dan netjes thuisgestuurd en dat nam je dan eerst mee naar school en liet je de klas zien wat je gekregen had. Sommige kinderen wisten niet waar Eindhoven lag en zo sneed het mes aan twee kanten, want de leraar had bij de les geschiedenis weer wat te vertellen. Zo heb ik ook post uit China gekregen. Op de envelop die vol zat met brochures stond alleen mijn naam, woonplaats en land. En het kwam aan! Haha. Veenendaal was toen nog niet zo groot en de postbodes wisten toen nog wie waar woonde. En zo heeft hij dozen vol met documentatie. Wel veel Italiaans. We zien op zijn tafel zelfs een, jawel, persmap van een Lancia Thema liggen! Die zijn zeer zeldzaam. Vraagprijs is dan ook vijfentwintig euro.

Bovenop het podium zien we een Belgische verzamelaar. Opvallend, ook hij is een liefhebber van het roemruchte merk Lancia en toont zelfgemaakte foto’s van de introductie van een nieuw model (de Kappa) in België. Trots vertelt hij over dat moment.

De buitenlandse kentekens op het pleintje voor De Brink verraden dat het een internationale aangelegenheid is wat op deze beurs afkomt. Eentje spant er de kroon. Het is Kurt Christensen uit Denemarken. Hij heeft de dag ervoor zevenhonderd en vijftig kilometer gereden. De volgende dag doet hij dat weer in omgekeerde richting om thuis te komen. Het is wel druk bij zijn standje. Zijn bakken worden fanatiek doorgespit door de liefhebber. Hij is ‘pas’ sinds 1992 aan het verzamelen geslagen, maar vindt veel plezier met deze hobby. “Het jagen is leuk”, geeft Korthals tot slot nog aan. “Het werkt verslavend om naar dat ene te zoeken wat je nog mist of wilt hebben.”

Editie vijfenveertig is ook al vastgelegd: op 26 mei, wederom in De Brink.